SIKÇA SORULAN SORULAR
1-) Abonelik nasıl yapılır?
1. www.izsu.gov.tr veya 185' den randevu alınarak İZSU Şube Müdürlüklerine başvurulur. (Ruhsatsız abonelikler sadece bağlı bulunduğu şubeden yapılmaktadır.)
2. Sistemden çıktısı alınan basılı dilekçe aboneye imzalatılır.
3. Abonelik için başvurulan adrese keşif yapılarak tesisatın uygunluğunun kontrolü yapılır ve tahmini keşif bedeli hesaplanır, Aboneye bilgi mesajı gönderilir.
4. Keşif işleminden sonra, Şube Müdürlüğüne gidilir, tahmini keşif bedeli ödenerek abonelik sözleşmesi imzalanır.
5. Yeni su sayacı teknik ekipler tarafından abonelik adresine takılarak abonenin suyu açılır.
6. Suyun açılması ile birlikte kesin hesap çıkarılır. Tahmini keşif bedeli ile kesin hesap arasında oluşabilecek fark abonenin ilk tüketim bildirimine yansıtılır.
2-) Hangi belgeler gereklidir
1. Dilekçe (Başvuru Sırasında İZSU tarafından hazırlanmaktadır)
2. TC Kimlik Numarası Olan Belge (Nüfus Cüzdanı veya Sürücü Belgesi), Abone bizzat başvuramıyorsa temsile ilişkin belge (Vekâletname)
3. Oturma Raporu ( Yapı Kullanma İzin Belgesi ) Aslı veya Aslı Gibidir onaylısı (Aslı görüldükten sonra aboneye iade edilmektedir.)
4. Su bağlanılacak bina inşaat ise İnşaat Ruhsatı Aslı veya Aslı Gibidir onaylısı (Aslı görüldükten sonra aboneye iade edilmektedir.)
5. Numarataj Belgesi veya Krokisi Aslı veya Aslı Gibidir onaylısı (Aslı görüldükten sonra aboneye iade edilmektedir.)
6. Su ve Kanal Katılım Belgesi
7. DASK (Doğal Afet Sigortası Poliçesi) Numarası
3-) İsim Değişikliği Nasıl Yapılır
Abonelik adresinin yeni maliki veya kullanıcısı, İZSU Tarifeler Yönetmeliğinin 42. Maddesine istinaden 2 ay içinde aboneliği adına almak zorundadır. Bu işlem için T.C. numaralı fotoğraflı kimlik belgesi (nüfus cüzdanı, ehliyet), DASK poliçe numarası, borç var ise Kira Kontratı ve tapu fotokopisi ile birlikte, www.izsu.gov.tr , 185' den randevu alarak İZSU şubelerine başvurarak veya E-DEVLET üzerinden (E DEVLET ile Sadece Konut aboneleri işlem yaptırabilmektedir.) kendi adına teminat yatırarak, İdaremizle sözleşme imzalamak zorundadır. Bu işlem sırasında eski sözleşme sahibinin bulunmasına gerek yoktur.
4-) Engelli abonelik başvurusu nasıl yapılır
En az %40 engelli olduğuna dair “Sağlık Kurulu Raporu” bulunan aboneler; başka yere su vermemek ve suyu ikametgâhında kullanmak şartıyla, raporun aslı veya Bakanlıkça verilmiş engellilik oranı ve süresi belirtilen engelli kimlik belgesi ile şahsen kayıtlı olduğu şubeye başvurarak (abonelik adına olmak kaydıyla) engelli abonelik indiriminden faydalanabilir. Abonelik engellinin kendi adına ise işlem yapılır, kendi adına değilse isim değişikliğinde istenen belgelerle aboneliği üzerine alması gerekmektedir.
5-) Şehit – Gazi abonelik başvurusu nasıl yapılır?
1005 ve 3292 sayılı yasalarla aylık almaya hak kazanmış;
A-Şehit yakınları,
B- Gaziler,
C- Vatani hizmet tertibinden aylık bağlananlar,
Aylık bağlandığına dair SGK tarafından verilmiş yazı ve kimlik kartı ile kayıtlı olduğu şubeye başvurarak şehit –gazi abonelik indiriminden faydalanabilir. Abonelik belge sahibinin kendi adına ise işlem yapılır, kendi adına değilse isim değişikliğinde istenen belgelerle aboneliği üzerine alması gerekmektedir.
6-) Ruhsatsız binalara abonelik nasıl yapılır?
3194 sayılı İmar kanunun geçici 11,15 ve 16. Maddeleri kapsamına giren binalara su aboneliği verilebilmesi için; (İZSU Tahtalı Koruma Barajı Havzasında kalan abonelerin Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığından su bağlanabilir yazısı verilmesi halinde)
1. Geçici 11. maddenin kapsamına giren ve abone olunmak istenen bağımsız bölümün 31.12.2021 tarihinden önce yapıldığının belgelenmesi gerekmektedir.
2. Geçici 15. Maddenin kapsamına giren ve abone olunmak istenen bağımsız bölümün,
a. 6306 sayılı yasa kapsamında olduğuna ve binanın 01.11.2015 tarihinden önce yapıldığına dair bilginin yer aldığı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü veya İlçe Belediyesinden alacakları belge ile,
b. 5393 sayılı Belediye Kanunun 73. maddesi uyarınca “Kentsel Dönüşüm ve Yenileme Alanı” olarak belirlendiğine ve 01.11.2015 tarihinden önce yapıldığına dair bilginin yer aldığı İzmir Büyükşehir Belediyesinden alacakları belge ile,
c. 5366 sayılı yasa kapsamına giren yıpranan tarihi ve kültürel taşınmalar için İzmir Büyükşehir Belediyesi veya İlçe Belediyesinden alacakları belge ile, Bağlı oldukları şubeye Müdürlüklerine başvurmaları halinde abonelik işlemleri yapılmaktadır.
7-) Su aboneliği olan ruhsatsız eski binaların kanal bağlantısı için Kanal Katılım Payı alınıyor mu?
Yapı ruhsatı bulunmayan eski binaların kanalizasyon şebeke hattına bağlantı talepleri yerinde yapılacak keşif sonucunda bağlantının uygun görülmesi halinde Abone Hizmetleri Birimine yapılacak başvuru esnasında kanal katılım payı alınarak gerçekleştirilmektedir.
8-) Depozito (teminat) nedir?
İZSU Genel Müdürlüğü Tarifeler Yönetmeliğinin 15. Maddesine istinaden alınan teminat bedeli, sistemimizde m³ olarak tutulmakta olup, alınan bedel ilişik kesme durumunda güncellenerek, varsa borcu mahsup edildikten sonra kalan kısmı iade edilmektedir. Her aboneden hane başına 45 m³ su ve atık su bedeli karşılığı alınmaktadır.
9-) Zorunlu Deprem Sigortası (Dask) neden istenir?
6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunun 11. Maddesine istinaden yeni abonelik tesis işlemleri ile sözleşme değişikliği işlemlerinde Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) poliçesi ibraz edilmesi zorunludur.
10-) İlişik kesme ve teminat iadesi nasıl yapılır?
Abonenin, adına kayıtlı aboneliğe ait adresi terk etmesi halinde www.izsu.gov.tr, 185' den randevu alınarak İZSU şubelerine başvurarak veya E-DEVLET üzerinden ilişiğini kestirebilir. Aboneliğe su veren sayaç adresten sökülür. Şahsen başvurularda Bağımsız bölümün dolu olduğu beyan edilmesi halinde, bağımsız bölümünde bulunan ilgili kişiye, aboneliği üzerine alması için davet mektubu gönderilir. Verilen süre içerisinde aboneliği üzerine almaması halinde, süre sonunda aboneliğe su veren sayaç adresten sökülür. Her iki durumda da sökülen sayaç test edilerek, test sonucuna göre son okunma tarihi ile sökülme tarihi arasında tüketilen su bedeli tahakkuk ettirilir, varsa tahakkuk ettirilen tutar güncelleştirilmiş teminat bedelinden mahsup edilerek varsa kalan tutar aboneye iade edilir. Borç kalması durumunda ödeme yapılmaz ise hukuki işlemler başlatılır. (Teminat iadesinin yapılabilmesi için adına kayıtlı başka abonelikte son ödeme tarihi geçmiş borcu bulunmaması gerekmektedir.)
11-) Su Kesme – Sayaç Sökme nasıl yapılır?
Abone olduğu adresten ilişiğini kesmeden ayrılan aboneler, abonelik sözleşmesinin devam etmesi nedeniyle tahakkuk edecek her türlü bedeli (su ve atık su bedeli, kaçak su bedeli vb.) ödemek zorundadır. Borcunu zamanında ödemeyen abonelerin suyu son ödeme tarihinden 20 gün sonra kesme iş emri çıkar ve daha sonra kullanıma kapatılır. Suyun kapatılmasına rağmen borcun ödenmemesi halinde abonenin sayacı sökülür. Suyu kesildikten veya sayaç söküldükten sonra borcunu ödeyen abonelerin suları en geç ertesi gün mesai bitimine kadar açılır.
12-) Okunamayan sayaçlar için endeks nasıl işletilir?
Aylık sayaç okunma işlemi sırasında sayaç yerinin kilitli olmasından dolayı sayacı okunamayan aboneler, www.izsu.gov.tr adresinden (Okuma tarihinden itibaren 4 gün içerisinde) veya bağlı oldukları İZSU şubesine şahsen başvurmaları halinde (Sayaç seri no ve endeksin endeksi işleteceği günde fotoğraflayarak) okudukları endeksi imza karşılığı işleterek tahakkuk işlemi yaptırabilmektedir, Telefon ile endeks işletme ve tahakkuk yapılmamaktadır.
13-) Damga süresi nedeniyle sayaç değişimi ve ücretlendirme neye göre yapılmaktadır?
Sayaçlar, 3516 Sayılı Ölçü ve Ayarlar Kanunun 9. maddesine ve “Ölçü ve Ölçü Aletleri Yönetmeliği” hükümlerine istinaden 10 yılda bir değiştirilerek periyodik muayene alınmak üzere değiştirilmektedir. Her yıl Resmî Gazetede yayımlanan “Su Elektrik ve Havagazı Sayaçları Tamir ve Ayar Ücret Tarifesi Hakkındaki Tebliğe” göre sayaç tamir ve ayar ücreti alınmaktadır.
14-) Tüketim Kaydetmeyen Sayaçlar
Su kullanımı olduğu halde tüketim kaydetmeyen sayaçlar ile endeksi okunamayan sayaçlar İdaremiz tarafından (idare tespiti ya da abone müracaatı ile) değiştirilmektedir. Sökülen su sayacı Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından (Yetkilendirilmiş Personel) test edilir. Test sonucunda çıkan neticeye göre İZSU Tarifeler Yönetmeliğinin ilgili maddelerine istinaden işlem yapılır. Aboneden tahsil edilmesi gereken ücretler bir sonraki sarfiyat faturasına dahil edilir.
15-) Tire Belediyesinden aktarılan aboneler teminatlarını nasıl alabilirler?
Teminat iadesinin yapılabilmesi için IBAN numarasını gösteren banka dekontu, kimlik fotokopisi, ıslak imzalı dilekçesi ile şubesine başvurmaları gerekmektedir.
16-) Mahalle yerleşik alanı dışındaki taşınmaza su aboneliği alınabilir mi?
Taşınmazın cephe aldığı yolda içme suyu şebekesi olması ve abonelik şartlarını yerine yetirmesi halinde abonelik verilebilmektedir. Şebeke bulunmaması halinde ise İdaremiz tarafından söz konusu sokakta içme suyu şebeke inşası yapımı iş programına alınmakta olup şebeke inşası tamamlanması akabinde tesis edilebilmektedir.
1-) Atık su aboneliği sayaç bağlantısı nereye yapılmalıdır?
İZSU Tarifeler Yönetmeliğince Atık su Aboneliği olunması durumunda takılacak sayaç sondaj kuyusu çıkışına değil, elde edilen suyun insani tüketim amaçlı kullanılacak taşınmazların girişine takılması gerekmektedir.
2-) Atık su abonelik müracaatlarında vatandaştan sondaj kuyu ruhsatı isteniliyor mu?
Sondaj kuyularına ait Atık su Aboneliği müracaatında Abone Hizmet Birimleri tarafından kuyuya ait DSİ’den alınan kuyu ruhsatının ibraz edilmesi gerekmektedir.
1-) Su tarifelerinde kademe (baraj) uygulaması nasıl yapılmaktadır?
Su kaynaklarını korumak ve su tasarrufunu teşvik amacıyla, İdaremizce kademeli tarife uygulanmaktadır. Örneğin konut abonelerinde; hane başına aylık (30 günlük) 0-4 m³' e kadar tüketimlerde 1. kademe fiyat, 5-10 m³' e kadar tüketimlerde 2.kademe fiyat, 11-20 m³ e kadar 3.kademe fiyat ve 21- üstü m³' e kadar tüketimlerde 4.kademe fiyat uygulanmaktadır. Sayaçların iki okuma tarihi arasındaki gün sayısına göre baraj aynı oranda artmakta veya azalmaktadır.
Örnek – 1 : 30 günlük okuma periyoduna göre su ve atık su bedeli hesaplama; ( Tek hane – 30 m³ tüketim için ) 10 m³ x 1. kademe fiyat, 10 m³ x 2. kademe fiyat, 10 m³ x 3. kademe fiyat.
Örnek - 2 : 36 günlük okuma periyoduna göre su ve atık su bedeli hesaplama; ( Tek hane – 30 m3 tüketim için) 12 m³ x 1. kademe fiyat, 12 m³ x 2. kademe fiyat, 6 m³ x 3. kademe fiyat.
Örnek - 3 : 27 günlük okuma periyoduna göre su ve atık su bedeli hesaplama; ( Tek hane – 30 m3 tüketim için ) 9 m³ x 1. kademe fiyat, 9 m³ x 2. kademe fiyat, 12 m³ x 3. kademe fiyat.
2-) Su faturalarındaki atık su bedeli nedir?
Çevre ve Orman Bakanlığınca hazırlanarak 27.10.2010 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan Yönetmelik’ in 4-5-9-17 ve 22 maddelerine istinaden, her su abonesinin sayacından geçen su miktarı kadar suyu kirlettiği ve bu kirli suyu kanalizasyon bağlantısı olmayan yerlerde de oluşan atıkların sızdırmaz fosseptikte toplanması, buradan da İZSU’ nun döküm noktalarına boşaltılarak uzaklaştırılması, arıtılması nedeniyle bu ücret alınmaktadır.
3-) Su faturaları ile birlikte ödenen Evsel Katı Atık Bedelleri neye göre alınmaktadır? İtirazların hangi kuruma yapılması gerekmektedir?
2872 sayılı Çevre Kanunu 11. Maddesinde Büyükşehir Belediyeleri ve belediyeler evsel katı atık bertaraf tesislerini kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmekle yükümlüdürler. Bu hizmetten yararlanan ve/veya yararlanacaklar, sorumlu yönetimlerin yapacağı yatırım, işletme, bakım, onarım ve ıslah harcamalarına katılmakla yükümlüdür. Bu hizmetten yararlananlardan, Belediye Meclisince belirlenecek tarifeye göre katı atık toplama, taşıma ve bertaraf ücreti alınır denilmektedir.
2872 Sayılı Çevre Kanunu’na istinaden Çevre ve Orman Bakanlığının 27.10.2010 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan ve 27.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren ''Atık su Alt Yapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifesinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik'' hükümleri çerçevesinde İlçe Belediyeleri tarafından belirlenerek idaremize bildirilen tarifelere göre tahakkuk ettirilmektedir. Tahakkuk eden bu bedeller tahsil edilmesinden sonra ait olduğu İlçe Belediyesine aktarılmaktadır.
Kurumumuzun görevi ise ilgili yönetmeliğin 22. maddesinde Atık su ve evsel katı atık hizmetlerine ait ücretlendirme yapılan hizmetin karşılığı olarak müstakilen düzenli aralıklarla su faturaları üzerinden yapılır dendiğinden İlçe Belediye Başkanlıklarınca abone bazında belirlenen ve aylık olarak tahakkuklarının yapılması için İdaremize gönderilen Meclis Kararlarına göre Katı Atık bedellerini tahakkuk ettirip tahsilatını yaptıktan sonra ilgili Belediyeye aktarmaktır. Katı Atık tarifeleri ve uygulama şekli ile her türlü bilgi alma ve itirazların ilgili İlçe Belediye başkanlıklarına yapılması gerekmektedir.
4-) Ödenmemiş abone borçları taksitlendirilebilir mi?
İZSU Tarifeler Yönetmeliğinin 43. Maddesine istinaden, ödenmemiş abone borçları taksitlendirilmektedir. Taksit işleminin yapılabilmesi için, Aboneliğin, taksit yaptıracak kişinin adına olması gerekmekte olup, İZSU Yönetim Kurulunca belirlenmiş gecikme faizi oranı uygulanmaktadır.
5-) Yüksek tüketime nasıl itiraz edilir?
Önceki dönem tüketimlerine göre yüksek tüketim olması halinde; öncelikle sayaçtan sonraki iç tesisatta (borular, rezervuar, depo, güneş enerjisi vb.) kaçak veya arıza olup olmadığı yönünde kontrolü ile hiç su kullanımı olmadığı halde sayacın tüketim kaydetmesi halinde arızanın abone tarafından giderilmesi gerekmektedir. (Sayaç sonrası dahili tesisat kaçakları abonenin sorumluluğunda olup, idaremizin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.) Aksi halde sayacın değişmesi yüksek tüketimi engelleyemeyecektir. İç tesisatta herhangi bir kaçak veya arıza olmadığının tespit edilmesi halinde abone, bağlı olduğu İZSU şubesine başvurarak, sayacının Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünce kontrol (muayene) edilmek üzere değiştirilmesini talep etmesi gerekmektedir. Yüksek Tüketim itiraz nedeniyle değiştirilen ve muayeneye alınan sayaçlar için; her yıl Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ''Su Elektrik ve Havagazı Sayaçları Tamir ve Ayar Ücret Tarifesi Hakkındaki Tebliğe” göre sayaç tamir ayar ve sökme takma ücreti alınmaktadır.
1-) Su faturalarındaki katı atık ve bertaraf ücreti nedir?
Çevre ve Orman Bakanlığınca hazırlanarak 27.10.2010 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan Yönetmelik’ in 4-5-9-18 ve 22 maddelerine istinaden, su abonelerinin oluşturulduğu evsel katı atıkların (çöp) toplanarak ve taşınması nedeniyle katı atık toplama, toplanan evsel katı atıkların bertaraf edilmesi nedeniyle de bertaraf ücreti alınmaktadır. Su faturaları üzerinden toplanan katı atık toplama bedelleri ilgili ilçe Belediyesine, katı atık bertaraf bedelleri de İzmir Büyükşehir Belediyesine ödenmektedir.
1-) Dilekçe nasıl takip edilir?
Evrak kayıt birimine teslim ettiğiniz dilekçeniz karşılığında size bir barkod verilir. Barkodun en altında bulunan “Dağıtım” bölümü, dilekçenizin hangi Daire Başkanlığına yönlendirildiğini ifade etmektedir. Evrağınızın hangi personelde olduğunun takibi için size verilen barkod üzerinde yer alan tarih ve beş haneli sayıyı ilgililere bildirmeniz yeterli olacaktır.
2-) Dilekçeye ne zaman cevap verilir, süreç nasıl işlemektedir?
Evrak kayıt birimine teslim edilen dilekçeler önce birim amirlerine, daha sonra işlemi gerçekleştirecek olan personele ulaşmaktadır. Bu sebeple dilekçeniz, sistemdeki talep yoğunluğuna göre aynı veya bir sonraki gün içerisinde işlemi gerçekleştirecek personelin evrak sistemine ulaşmaktadır. İlgili teknik personel, gerekmesi durumunda sıkıntının yaşandığı bölgeye giderek sorunun kaynağını yerinde tespit ettikten sonra çözümle ilgili bilgiyi dilekçenizde bildirilen adrese yazılı olarak gönderecektir. Dilekçenizle ilgilenen teknik personele gönderilmiş taleplerin yoğunluğuna bağlı olarak talebiniz sıraya alınmakta olup en geç 15 işgünü içerisinde yanıt verilmektedir.
1-) Kuruma staj başvuruları nasıl yapılmaktadır?
İdaremiz birimlerinde, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereği, iki farklı şekilde stajyer öğrenci alınmaktadır.
1-) Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde okuyan öğrenciler idaremiz birimlerinde staj yapmak için her yıl Ağustos ayı itibari ile eğitim branşlarına göre www.izsu.gov.tr adresinde Hizmetlerimiz başlığı altındaki staj başvuru formunu doldurarak online başvuruda bulunurlar. Başvurusu onaylanan öğrenciler kurum tarafından istenen evrak listesini tamamlandıktan sonra Eylül ayında okulların açılması ile stajları başlayıp okullar kapanana kadar devam eder.
2-) Meslek Yüksek Okullarında ya da Üniversitelerde okuyan öğrencilerin stajyerlik başvuru işlemleri Nisan ayı itibari ile başlatılır. Eğitim branşlarına göre www.izsu.gov.tr adresinde Hizmetlerimiz başlığı altındaki staj başvuru formunu doldurarak online başvuruda bulunurlar. Başvurusu kabul edilen öğrenciler kurum tarafından istenen evrak listesini tamamlayarak Haziran-Temmuz ve Ağustos aylarında idaremizce belirlenen tarihlerde 20 ya da 30gün zorunlu staj dönemlerini tamamlamaktadırlar.
Ayrıca öğrencilere aylık ücret ödenmektedir
2-) Personel alımı için iş başvurusu nasıl yapılmaktadır?
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bağlı Kuruluşları ile iştiraklerinde çalışmak isteyen vatandaşlarımız İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığının resmi internet sitesinin ana sayfasında bulunan CV BANKASI linkinden uygulamaya giriş yaparak iş başvurusunda bulunabilmektedir
1-) Atık su arıtma tesisleri ne amaçla yapılmaktadır?
Suyun evsel ve endüstriyel faaliyetlerde kullanılması sonucu, atık su oluşmaktadır. Oluşan atık suyun evsel veya endüstriyel kaynaklı olmasına bakılmaksızın içerikleri nedeni ile çeşitli yöntemlerle arıtma işlemine tabi tutulması gerekmektedir; çünkü gerek evsel gerekse endüstriyel atık su içerisinde suyun doğada normal şartlar altında içermediği miktarlarda organik ve inorganik maddeler bulunmaktadır. Alıcı ortam olarak adlandırılan doğal ortamlara bu atık sular arıtılmadan verildiğinde, ekosistemin dengesi bozulmaktadır. Atık suların, atık su arıtma tesislerinde belirli proseslerden geçirilmesi ile bu dengenin bozulmaması sağlanmaktadır.
2-) Atık sular nasıl arıtılır?
Atık su arıtma işlemi kimyasal, fiziksel veya biyolojik yöntemlerle yapılabilmektedir. Ham atık su özelliklerine bağlı olarak, bu proseslerden uygun olan biri veya birkaçı seçilebilmektedir.
Fiziksel arıtma, hiçbir kimyasal veya biyolojik yöntem kullanmadan mekanik işlemlerle, fiziksel olarak atık suyun içindeki kum, yağ ve kaba atıkların ızgara, yağ sıyırıcı paletler ve benzeri düzenekler ile uzaklaştırılmasıdır.
Kimyasal arıtma, çökeltme havuzundan geçen atık suya karıştırma ünitesinde çeşitli kimyasallar eklenmesi, bu kimyasalların suyun içindeki kirleticiler ile reaksiyona girmesi ve çökelmesi ile sağlanır.
Biyolojik arıtma, evsel veya endüstriyel atık suların çeşitli bakteriler yardımı ile biyolojik olarak parçalanması ile gerçekleşir.
3-) Atık su arıtma tesisleri her çeşit atık suyu arıtır mı?
Atık su arıtma tesislerinde belirli parametrelere göre arıtma yöntemi seçilir ve tesisteki üniteler buna göre boyutlandırılır. Proses seçiminde, atık su miktarı ve tesise gelecek ham atık suyun özellikleri esas alınır. Evsel atık suların arıtma yöntemleri, sanayi bölgelerinde uygulanan yöntemlerden farklıdır. Bir atık su arıtma tesisine, tasarım kriterlerine uygun olmayan bir ham atık su girişi gerçekleşirse, etkili bir arıtma sağlanamayacağı gibi, mevcut sistem de bu atık su girişinden zarar görebilir.
4-) Biyolojik arıtma nedir?
Fiziksel veya kimyasal arıtımdan sonra atık suda hala mevcut olan organik esaslı katı maddelerin mikroorganizmalar yardımıyla biyolojik olarak parçalanması ve sonrasında çöktürülerek uzaklaştırılması yöntemidir.
5-) Paket arıtma nedir?
Evsel nitelikli atık sular için taşınabilir özellikte kompakt olarak tasarlanmış arıtma tesisidir.
6-) Atık su arıtma tesislerinin düzgün çalıştığından nasıl emin olabiliriz?
İZSU Genel Müdürlüğü'ne bağlı tüm atık su arıtma tesislerinde, günlük laboratuvar analizleri düzenli olarak yapılmakta olup Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ve Kentsel Atık su Arıtımı Yönetmeliği'ne göre izlenmesi gereken parametrelerin kontrolü sağlanmaktadır. Tesislerin çıkışlarından alınan deşarj numunelerinin analiz sonuçları, Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı tarafından izlenen Sürekli Atık su İzleme Sistemleri (SAİS) tesislerin verimli çalıştığını ve alıcı ortamlara deşarjın uygun olduğunu göstermektedir.
7-) Atık su arıtma tesisi çamurundan enerji üretilebilir mi?
Atık su arıtma tesislerinde oluşan çamurdan enerji üretilebilir. Konuyla ilgili çalışmalar devam etmektedir.
8-) Tesisler yapılırken elektrik tüketimine ilişkin tasarruf yöntemleri uygulanmakta mıdır?
Atık su arıtma tesisleri, içme suyu arıtma tesisleri, hizmet binaları, atık su pompa istasyonları, içme suyu pompa istasyonları vb. tesislerin yapımı esnasında, pompalar ve blowerlar gibi yüksek enerji tüketimi olan ünitelerde frekans konvertörleri kullanılmaktadır. Ayrıca, aydınlatma sistemlerinde LED aydınlatmalara geçilerek büyük oranda tasarruf sağlanmaktadır.
9-) Atık su arıtma tesislerinde oluşan koku problemi için ne tür önlemler alınmaktadır?
Atık su arıtma tesislerinde kokuya sebep olan belirli gazlar oluşmaktadır. Bu gazların oluştuğu ünitelerden toplanan kokulu gazlar kimyasal yıkamalı veya kuru tip koku giderim üniteleri kullanılarak, gazların havaya salınması kontrol altına alınmaktadır.
10-) Atık su arıtma tesisinde arıtılan su nereye verilmektedir?
Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ve Kentsel Atık su Arıtımı Yönetmeliğine göre arıtımı yapılan sular, bölgede bulunan en yakın uygun alıcı ortama (dere, deniz vs.) deşarj edilmektedir.
1-) Terfi merkezi (istasyonu) nedir ve ne işe yarar?
Terfi merkezi; atık suların bir bölgeden başka bir bölgeye atık su arıtma tesisi veya deşarj yapısı doğrultusunda pompalar vasıtası ile nakledilmesi ve yükseltilmesi/indirgenmesi için kullanılan yapıdır. Atık su şebekesi seviyesinden daha alt seviyelerde kalan yerlerde atık suların yükseltilerek (terfi edilerek) istenen seviyeye getirilmesine yarayan altyapı üniteleridir. Terfi merkezlerinde atık su arıtımı gerçekleşmemekte olup, atık suların arıtılması için atık su arıtma tesislerine iletimi sağlanmaktadır.
2-) Terfi merkezi (istasyonları) hangi ekipmanlardan oluşur?
Terfi İstasyonları; beton ve/veya kompozit malzemeden yapılmış bir atık su tankı, kum tutucu, ızgara yapısı, vinç, pompa, jeneratör, elektrik panosu, haberleşme sistemi, koku kontrol ünitesi gibi bileşenlerden oluşur.
1-) Kentimizde kullanılmakta olan içme suyu nereden temin edilmektedir?
İzmir Kent merkezini oluşturan 11 ilçeye (Çiğli, Karşıyaka, Bayraklı, Bornova, Konak, Buca, Gaziemir, Karabağlar, Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe) içme suyu sağlayan yüzeysel su kaynakları; Tahtalı Barajı (Menderes), Gördes Barajı (Manisa) ve Balçova Barajlarıdır. Söz konusu 11 ilçeye su sağlayan yeraltı su kaynakları ise, Göksu (Manisa), Sarıkız (Manisa), Menemen, Çavuş köy (Menemen), Halkapınar, Pınarbaşı, Buca, Sarnıç derin kuyularıdır. 11 ilçe dışındaki 19 ilçenin ve bu ilçelere bağlı yerleşimlerin içme ve kullanma suyu ihtiyacı; kendi bölgelerindeki Derinkuyu su kaynaklarından karşılanmakta olup aynı bölgeye su temin eden yüzeysel su kaynakları ise, Çeşme, Aliağa-Güzelhisar, Ödemiş ve Ürkmez barajlarıdır. Yeraltı su kaynaklarından elde edilen sular, klorlanarak ve arsenik arıtma veya paket arıtma tesislerinde arıtılarak; barajlardan elde edilen sular ise İçme suyu arıtma tesislerinde arıtılarak İçme Suyu Standartları'na uygun hale getirilmekte ve kentlilerimize içme ve kullanma suyu olarak ulaştırılmaktadır.
2-) İçme suyu satış istasyonları neden kapatıldı?
17.02.2005 tarih ve 25730 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmış olan “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik’in Madde 16 - a) bendinde yer alan “Bu Yönetmelikte belirtilen tanım ve niteliklere uygun olsa dahi, bu Yönetmelik hükümlerine göre izin alınmamış kaynak ve içme sularının pazara arzı, satışı ve tüketime sunulması yasaktır.” hükmüne istinaden mevcut kaynaklarımızdan temin edilen suyun Valilikten üretim izni alınmış bir tesiste, el değmeden ambalajlanarak satışa sunulması gerektiği, aksi takdirde söz konusu su satış istasyonlarının sona erdirilmesi gerektiği tarafımıza bildirildiğinden 31.03.2017 tarihi itibariyle su satış istasyonlarının faaliyetlerine son verilmiştir.
3-) İZSU Genel Müdürlüğü’ne bağlı kaynak suyu dolum tesislerinde damacana su üretimi nasıl yapılmaktadır?
İZSU Genel Müdürlüğü’ne bağlı kaynak suyu dolum tesislerinde damacana dolumu el değmeden otomatik makinelerle yapılmaktadır. Dolum yapılacak olan damacanalar sırasıyla kapak sökme makinesi, delik tespit makinesi, dış yıkama, iç yıkama, dolum ve kapatma ünitelerinden geçerek dolumu yapılmakta olup, barkodlama makinesinde barkodu basılarak kullanıma hazır hale getirilmektedir.
4-) İçmekte olduğumuz su içme suyu arıtma tesislerinde hangi aşamalardan geçmektedir?
Tesise alınan ham su, havalandırma aşamasından geçirildikten sonra ön klor/ozon dozajı yapılıp, durultucu havuzlarında yüzey alanı arttırılarak su içerisindeki katı maddelerin birbirine tutunarak çökelmesi sağlanmaktadır. Kum filtre havuzlarında filtrasyon işlemi yapılan suyun son klorlama işleminden sonra içme suyu arıtımı tamamlanmaktadır.
5-) İzmir İlinin musluk suları yüksek derecede kireçli olup bu durum insan sağlığı açısından zararlı mıdır?
Ülkemizde içme ve kullanma sularının kalite standartları İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik Standartları esas alınarak belirlenmektedir. Bu yönetmeliğin amacı İnsani Tüketim Amaçlı Suların teknik ve hijyenik şartlara uygunluğu ile suların kalite standartlarının sağlanması, kaynak suları ve içme sularının üretimi, ambalajlanması, etiketlenmesi, satışı, denetlenmesi ile ilgili usul ve esasları düzenlenmektedir. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik de sertlik parametresi için sınırlayıcı bir değer bulunmamaktadır. Şebekeye verilen içme ve kullanma suları İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik Standartlarına uygun olacak şekilde üretilmektedir.
1-) Su kesinti ilanlarında adresim çıkmıyor
Su dağıtım sisteminin altyapısı ile mahalli yapılanma birebir örtüşmediğinden kesinti ilanları sokak ve bina bazında detaylandırılamamaktadır. Bunun bir sonucu olarak su kesintisi uygulamasında; aynı sokağın bir tarafı veya bölümü su alabilirken diğer tarafı su kesinti kapsamında kalabilmektedir. Su kesintisi yapılan bölgenin daraltılmasına ve doğru bilgilendirmeye yönelik çalışmalar sürmektedir.
2-) Su kesintilerinde tanker ile su dağıtımı nasıl yapılır?
Su kesintilerinde tanker ile su dağıtımı, öncelikli olarak hastanelere, okullara ve sağlık kuruluşlarına yapılmaktadır. Bunun dışındaki tanker ile su dağıtımı, muhtarlıklar ile koordineli bir şekilde yürütülmektedir.
3-) Suyum akmıyor. Nereden bilgi alabilirim?
Su kesintileri belirli bir program dâhilinde ve uzun süreli olduğundan basın yolu ile önceden abonelerime duyurulmaktadır. Ayrıca www.izsu.gov.tr adresine üye/abone olunması halinde, planlı su kesintileri ile borç nedeni ile yapılacak kesintiler, abonelerin cep telefonlarına sms yolu ile ücretsiz olarak bildirilmektedir. Önceden haber verilmesi mümkün olmayan ani arızalara müdahale amacıyla yapılan su kesinleri 185 numaralı telefondan veya www.izsu.gov.tr adresinden su kesintileri kısmından öğrenilebilir.
4-) Suyun basıncı düşük, nasıl arttırılabilir?
İdaremiz '' İçme Suyu Şebeke Sisteminin Projelendirilmesi'' kriterlerine ve ''İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği'' hükümlerine göre; içme suyu dağıtım şebekesinde en düşük 2 bar (20mss) ve en yüksek 6 bar (60mss) basınç sağlamaktadır. Bina girişindeki içme suyu basıncı bu aralıkta ise ve üst katlarda yeterli basınçta su alınamıyorsa; planlı alanlar tip imar yönetmeliği hükümlerine uygun olarak abone tarafından hidrofor tesis edinilmesi gerekmektedir.
5-) Binamda ve diğer daireler de su akıyor fakat kendi dairem de suyum akmıyor. Ne yapabilirim?
Daire ve/veya iş yerinize ait sayacın yerinde olup olmadığını kesik ve/veya mühürlenmiş olduğunu kontrol ediniz. Sayaç mahallinde ve daire içinde bulunan dahili tesisat vanalarınızı kontrol etmeniz gerekir. Sonuç alamamanız durumunda 185 nolu telefon numaramızı arayarak arıza kaydı oluşturabilirsiniz.
6-) Su sayacımdan sonra arıza mevcut. Ne yapılabilir?
Su sayacından sonra bina dahili tesisatında meydana gelen arızalar kurumumuz su sayaç yerleri düzenleme esasları yönetmeliğine göre abone sorumluluğundadır.
7-) Su sayacım ile ana boru arasındaki boru da arıza mevcut.
Sayaç ile brajman arasındaki boru, galvaniz ana kolon borusu kurumumuz su sayaç yerleri düzenleme esasları yönetmeliğine göre abone sorumluluğunda olup, yeniletilmesi ve tamiri aboneye aittir. Suyun kesilmesi ve yeni yapılacak olan kolon borusunun bağlantısı için 185 çağrı merkezine kayıt bırakabilirsiniz.
8-) Su sayacım bozuk, sayacın içerisinde su var. Ne yapabilirim?
Su sayaçları mekanik bir yapıya sahip olmakla birlikte; içerisini tamamen doldurarak geçen suyun mekanizmayı hareket ettirmesiyle ölçüm yapmaktadır. Zaman zaman numaratörlerinde görülen damlacıklar ise su kesintileri sonrası sayaç içinde kalan hava kaynaklıdır.
9-) Yeni su abonesi oldum. Suyum ne zaman bağlanır?
Yeni su bağlantı işleri teknik birimimiz tarafından abone oluş tarihine göre sıra ve belirli bir iş programı dahilinde bağlanır.
1-) İçme suyu Baraj Havzalarında bulunan parselin koruma alanını nasıl öğrenebilirim?
Tapu ve aplikasyon krokisi ile birlikte parsel maliki tarafından Genel Müdürlüğümüz Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı’na müracaat edilmesi gerekmektedir.
2-) Su Havzaların yapı yasağı olan alanlar nelerdir?
Mutlak, kısa ve dere mutlak koruma alanları (yerleşim alanları hariç)
3-) İçme suyu Baraj Havzalarında bağ evi, hayvan damı ve depo taleplerinde istenen belgeler nelerdir?
• Tapu fotokopisi (Parselin hisseli olması durumunda diğer hissedarlardan Noter
• Onaylı muvafakatname alınması gereklidir),
• Aplikasyon krokisi,
• Taahhütname (Noter onaylı), (Örneği İdaremizden alınabilir)
• İmar Durumu Belgesi,
• Sızdırmasız fosseptik projesi (3Nüsha), (Örneği idaremizden alınabilir)
• İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görüşü ve Onaylı vaziyet planı,
• İlgili Belediyeye Görüş yazısı.
4-) Tahtalı Baraj Havzası Koruma Alanlarındaki zirai amaçlı elektrik aboneliği için hangi evraklar gereklidir?
• Tapu fotokopisi (parselin hisseli olması durumunda, diğer hissedarlardan noter onaylı muvafakatname alınması gereklidir),
• DSİ. 2.Bölge Müdürlüğü'nden alınan yeraltı suyu kullanma belgesi,
• Parselde kuyu olmaması durumunda köyün sulama kooperatifinden alınacak kanaldan faydalanma belgesi,
• İlgili İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden alınan Tarımsal Faaliyet Tespit Raporu.
5-) Tahtalı Baraj Havzası Koruma Alanlarında kuyu açmak için hangi evraklar gereklidir?
• Tapu fotokopisi (parselin hisseli olması durumunda, diğer hissedarlardan noter
• İlgili İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden alınan Tarımsal Faaliyet Tespit Raporu,
• DSİ. 2.Bölge Müdürlüğünden alınan yeraltı suyu kullanma belgesi.
6-) Baraj Havzalarında GSM ruhsat başvurusu yapmak için hangi evraklar gereklidir?
İlgili Belediye yazısı ve/veya dilekçe ile birlikte bina ruhsatları (Yapı Ruhsatı, Yapı Kullanma İzni) sunulmalıdır.
1-) Bina Kanalizasyon Sorunları
Vatandaşlarımız tarafından bina kanalizasyon bağlantı hattı üzerine parsel bacası yaptırılmasının akabinde ekiplerimiz tarafından bina kolunun açılması çalışmaları yürütülebilecektir. Bina kanalizasyon hattı üzerinde parsel bacası olmaması halinde kesinlikle çalışma yapılamamaktadır.
1-) Özel vidanjörler için ruhsat başvurusunda aranan şartlar nelerdir?
Aracın Trafik ruhsatında “Vidanjör” olarak işli olması, Vidanjör sürücüsünün ve vidanjörde görevli diğer elemanların sigortalı olduğuna dair belge, Vidanjör şahsa ait ise 2 (iki) adet fotoğraf, Vidanjör firmaya ait ise ticaret sicil kaydı, Vidanjörün nerede çalışacağını firma yada şahıs belirtir belge, Noterden onaylı protokol (3 nüsha) (Protokol İdaremizden temin edilecektir).
2-) Özel ve Resmi vidanjörler için ruhsat süresi ne kadardır?
Çalışma İzin Belgesi (Ruhsat) süresi 1 (Bir) Yıl’dır. Bir yıl sonunda yenilenmesi için müracaat edilmesi gerekmektedir.
1-) Yağışlı havalarda sokağımıza su basıyor. Izgara yapılması için nasıl başvurmalıyız?
İdaremize hitaben yazılmış, yaşanan sorunu detaylı bir şekilde anlatan, açık adres (ilçe, mahalle, sokak ve bina numarası) ve size ulaşılabilecek telefon numarasının yazılı olduğu bir dilekçeyle Konak’ta bulunan Genel Müdürlük binamızın zemin katındaki Evrak Kayıt birimimize başvurabilirsiniz.
Sokağınızda sadece atık su hattı varsa ve ayrıca yağmursuyu hattı bulunmuyorsa dilekçeniz Projeler Dairesi Başkanlığı’na havale edilir. Talebiniz, bölgenizle ilgili çalışan teknik personel tarafından incelendikten sonra proje çalışmaları başlatılır. Proje çalışmaları kapsamında talep edilen sokağın yanı sıra çevre sokakları ve bu sokaklara gelen yağmur suyunun toplandığı yağış havzası incelenerek gerekli hesaplar ve çizimler gerçekleştirilir. Bu sebeple proje çalışmalarının tamamlanması 1 yıllık süreyi bulabilir. Tamamlanan projeler için yapım ihalesine çıkılmaktadır. İhale sürecinin tamamlanması akabinde bölge genelinde yağmursuyu hatlarının imalatına başlanır.
2-) Sokağıma yağmur suyu ızgarası ne zaman yapılır?
Sokağınızda evlerden çıkan atık suları toplayan atık su (kanal) hattının yanı sıra çatı ve yol yüzeyinden gelen yağmursularını toplayan diğer bir hat (yağmursuyu hattı) mevcutsa dilekçeniz Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı/1.Bölge/2.Bölge/3.Bölge Su ve Kanal İşletmesi Dairesi Başkanlığı’na gönderilir ve taleplerin yoğunluğuna göre sıraya konularak ızgara imalatı yapılır. Sokağınızda sadece atık su hattı varsa ve ayrıca yağmursuyu hattı bulunmuyorsa dilekçeniz Projeler Dairesi Başkanlığı’na havale edilir. Talebiniz, bölgenizle ilgili çalışan teknik personel tarafından incelendikten sonra proje çalışmaları başlatılır. Proje çalışmaları kapsamında talep edilen sokağın yanı sıra çevre sokakları ve bu sokaklara gelen yağmur suyunun toplandığı yağış havzası incelenerek gerekli hesaplar ve çizimler gerçekleştirilir. Bu sebeple proje çalışmalarının tamamlanması 1 yıllık süreyi bulabilir. Tamamlanan projeler için yapım ihalesine çıkılmaktadır. İhale sürecinin tamamlanması akabinde bölge genelinde yağmursuyu hatlarının imalatına başlanır.
3-) Mahallemiz için yağmur suyu proje çalışmalarının tamamlandığı bildirildi. İmalatlar ne zaman başlar? Sorunumuz ne zaman biter?
Proje çalışmalarının tamamlanmasının ve ilgili kurumlardan izinlerin alınmasının ardından İdaremizin yatırım programına bağlı olarak Yapım İhalesine yönelik gerekli dokümanların hazırlanması ve ihale tarihinin belirlenmesi için yaklaşık 2-3 aylık bir süre gerekmektedir. Yapım İhalesi gerçekleştirildikten sonra normal şartlarda 2-3 ay içerisinde imalatlara başlanır. Projede yer alan tüm imalatlar tamamlandığında sokağınızda artık yağmur suyu sorunu yaşanmaması beklenmektedir.
Yapım çalışmalarına yaklaşık 1 yıl içerisinde başlanarak en geç 1 yıl içerisinde de tamamlanması planlanmaktadır.
4-) Sokağımız için yağmursuyu projesi hazırlanmakta olduğu ve imalatların yapımının 1 yılı bulabileceği söyleniyor. Şimdilik 1-2 tane ızgara koyup sokaktaki kanala bağlayamaz mısınız?
Sokaktaki atık su hatlarına ızgara bağlanması, yağışlı havalarda zemin katlarda bulunan giderlerden atık suların geri gelme riskini yaratmaktadır. Bu nedenle yağmursuyu sorunu yaşanan sokaklara sadece yağmursularını toplayacak yeni bir hat yapılması gerekmektedir.
5-) Proje yaparken yan sokağa yağmur suyu hattı planlamışsınız ama bizim sokakta planlama yapılmamış. Sebebi nedir?
Yağmur suyu hatları, atık su hatlarından farklı olarak her sokağa yapılmamaktadır. Proje çalışmaları sırasında hem yağışlı hem kuru zamanlarda teknik ekiplerimiz inceleme yapmakta, ilaveten mahalle muhtarlarının görüşü de alınmaktadır. Bu aşamadan sonra gerekli hesaplamalar yapılmakta ve teknik açıdan en uygun hat güzergahları belirlenmektedir. Sıkıntı yaşanan sokağınız teknik açıdan hat imalatına uygun olmadığı için sokak içerisinde hat planlanamayabilir. Bu gibi durumlarda yağmur suyunun, sokağınıza gelmeden sisteme alınmasına yönelik projelendirme yapılmaktadır. Netice itibariyle sokağınız içerisinde hat planlanmamış olması, yağmursuyu sorununuzun devam edeceği anlamına gelmemektedir.
6-) Sokağımızda yağmur suyu hattı imalatları tamamlandı ama yapılan hatlar ve konulan ızgaralar yetersiz. Yağışlarda yine aynı sıkıntıları yaşayacağımızı düşünüyor, ilave hat/ızgara istiyoruz.
İdaremizce gerçekleştirilen her bir proje çalışması kapsamında, teknik personellerimiz bölgeyi hem yağışlı hem de kuru havalarda yerine giderek incelemekte olup bölgenin yağış şiddeti verilerini, topografik yapısını, imar ve kadastral planlarını dikkate alarak teknik hesaplar yapmaktadırlar. Bölgedeki sorunun çözümü için gerekli hat güzergâh ve boyutları, yapılan bu hesaplama ve saha etütleri neticesinde tespit edilmektedir. Bununla birlikte, projede yer alan imalatların tamamının gerçekleştirilmesinden sonra yaşanan ilk kuvvetli yağışta aynı bölge yeniden izlenmekte ve gerekli görülmesi durumunda ilave teknik çözümler uygulanmaktadır.
1-) Deremizin ıslah taleplerinin değerlendirilmesi nasıl yapılır?
İdaremize dilekçe ile yapılan dere ıslah talepleri yerinde yapılan etüt çalışmaları ve uydu, haritalar, planlar üzerinde yapılan incelemeler neticesinde ıslaha konu dere, yerleşim yeri dışında ve imarlı alan dışında ise ıslah talebi DSİ 2. Bölge Müdürlüğü ile varılan mutabakat gereği DSİ 2. Bölge Müdürlüğü'ne yönlendirilir. Islaha konu dere imarlı alan ve yerleşim yeri içerisinde ise ıslah projelerinin hazırlanması amacıyla planlamaya alınır. Islah projeleri hizmet alımı şeklindeki ihale yöntemiyle yaptırılır.
2-) Islah projeleri tamamlanan derelerde yapım aşamasına ne zaman geçilir?
Sokağınızda evlerden çıkan atık suları toplayan atık su (kanal) hattının yanı sıra çatı ve yol yüzeyinden gelen yağmursularını toplayan diğer bir hat (yağmursuyu hattı) mevcutsa dilekçeniz Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı’na gönderilir ve taleplerin yoğunluğuna göre sıraya konularak ızgara imalatı yapılır. Sokağınızda sadece atık su hattı varsa ve ayrıca yağmursuyu hattı bulunmuyorsa dilekçeniz Projeler Dairesi Başkanlığı’na havale edilir. Talebiniz, bölgenizle ilgili çalışan teknik personel tarafından incelendikten sonra proje çalışmaları başlatılır. Proje çalışmaları kapsamında talep edilen sokağın yanı sıra çevre sokakları ve bu sokaklara gelen yağmur suyunun toplandığı yağış havzası incelenerek gerekli hesaplar ve çizimler gerçekleştirilir. Bu sebeple proje çalışmalarının tamamlanması 1 yıllık süreyi bulabilir. Tamamlanan projeler için yapım ihalesine çıkılmaktadır. İhale sürecinin tamamlanması akabinde bölge genelinde yağmursuyu hatlarının imalatına başlanır.
3-) Dere ıslah tipi nasıl belirlenir?
İdaremizce yerinde yapılan incelemeler neticesinde; dere yataklarının yerleşim yeri içerisinde kaldığı bölgelerde mevcut yapılaşmalar ve imar planları nedeniyle dere ıslah çalışmaları duvarlı sanat yapıları ile gerçekleştirilmekte olup yerleşim alanları dışında kalan bölgelerde ise ekosistemin en az düzeyde etkilenmesi ve dere kenarındaki doğal yaşamın mümkün mertebe korunması amacıyla makine ile gerçekleştirilen temizlik ve bakım çalışmaları uygun eğim koşullarında akış kesiti tanzim edilerek dere hidrolik akışının sağlanması şeklinde gerçekleştirilmektedir.
4-) Dere yol geçişlerinde menfez veya köprü yapılması talepleri nasıl değerlendirilir?
Dere ıslah çalışmalarında dere güzergahında yetersiz kesitte yol geçişlerinin bulunması durumunda İdaremizce söz konusu dere geçişlerinin köprüye ihtiyaç bulunmayan noktalarda uygun kesitte betonarme menfezleriyle sağlanmaktadır. Köprü ihtiyacı bulunan İmar planlı yollarda ise bu görevi ilgili Belediyeleri veya Büyükşehir Belediyesi yerine getirmektedir.
5-) Mevcut derenin kapatılması
2006/27 sayılı Başbakanlık Genelgesinin 2. Maddesine istinaden ‘Çeşitli kullanım alanları oluşturmak maksadıyla derenin üzeri, zaruri hallere münhasır olmak üzere DSİ Genel Müdürlüğünün izni alındıktan sonra gerçekleştirilecek işlemler hariç, kesinlikle Bu belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununun 5. Maddesi gereğince güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır. 06.03.2023 kapatılmayacaktır.’ zaruri haller dışında İdaremizce derelerin üzerinin kapatılmasına yönelik herhangi bir çalışma yapılmamaktadır.
1-) Gördes Barajı uzun zamandır boştur ve Bornova ilçesine hangi kaynaktan su temin edilmektedir?
Bornova bölgesi; hem Kavaklıdere İçme suyu Arıtma Tesislerinde arıtılan Gördes barajı suyu ile hem de Kuzey Kaynakları olarak adlandırılan Göksu ve Sarıkız derin kuyularından elde edilen su ile alternatifli olarak beslenebilmektedir. Abonelerin su talebine uygun olarak Halkapınar Derinkuyularının suyu da Bornova’ya kısmen yönlenebilmektedir.
2-) İZSU resmi internet sitesinde barajların tek başına doluluk oranlarının gösterildiği gibi İzmir ilinin tüm barajlarını içeren genel ortalamasının gösterilmesi mümkün müdür?
İzmir’e içme ve kullanma suyu sağlayan her bir baraja ait seviye, hacim ve aktif doluluk oranlan günlük olarak idaremiz resmi internet sitesinde https:/www.izsu.gov.tr/tr/BarajlarinSuDurumu/1 yayınlanmaktadır. Söz konusu barajların tümünden il geneline su temin edilememekte ve bazı barajlar sadece belirli bölgeleri besleyebilmektedir. Su üretim planlaması açısından her bir barajın ayrı değerlendirilmesi gerekmektedir.
1-) Tarafımıza müracaat sonrası ne zaman denetime gelinecek?
Müracaat tarihi itibariyle en geç bir hafta içerisinde işletme denetime alınmaktadır.
2-) Alınan numunenin standartları sağlamadığı, “Kirlilik Önlem Payı (KÖP)” uygulanacağı bildirilen yazı ile ilgili ne yapılması gerekmektedir?
Dilekçe ile İdaremize yeniden numune alınması için başvuruda bulunmalıdır.
3-) Atık su analiz ücretlerinin fiyatlandırılmasındaki dayanağınız nedir?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 25 Aralık 2013 tarihinde yayınladığı 28862 sayılı ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZ LABORATUVARLARI YETERLİK Yönetmeliği’nde “Laboratuvarlar, ÇED çalışmaları kapsamında yapılanlarda dahil olmak üzere çevre mevzuatına esas teşkil edecek ve sonuçları Bakanlığa veya Bakanlık tarafından denetim yetkisi devri yapılmış resmi kurum ve kuruluşlara ibraz edilecek izin, lisans, iç izleme ve denetime ilişkin ölçüm ve analizlerde, Bakanlıkça belirlenen asgari fiyat tarifesinin altında ücret uygulayamaz. Kamu laboratuvarları ise Bakanlıkça belirlenen asgari fiyat tarifesinin en fazla %10 altında fiyat belirleyebilir” hükmü kapsamında fiyatlandırma yapılmaktadır.
4-) Analiz sonuçlarını söyler misiniz?
Analiz sonuçları; analizi yaptıran firma ve/veya şahıs bilgilerinin ve analiz sonuçlarının üçüncü kişilerin eline geçmesini engellemek için şifai olarak söylenmemektedir.
5-) Çıkan analiz raporlarını neden siz göndermiyorsunuz?
Çıkan analiz raporları; analizi yaptıran firma ve/veya şahıs bilgilerinin üçüncü kişilerin eline geçmesini engellemek için gönderilmemektedir.
1-) İşletmeye GSM ruhsatı ve/veya Çevre İznine ve Bağlantı Kalite Kontrol Ruhsatı Başvurusuna esas atık su görüşü alabilmek için ne yapılması gerekiyor?
İşletmelerin atık su bağlantı noktası kanal ve sızdırmasız fosseptik ise dilekçe ile İdaremize, atık suların alıcı ortama deşarjı söz konusu ise Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne başvurunun yapılması gerekmektedir.
2-) Yangın Hidrantlarından (Yangın Vanasından) Yangına Müdahale İşlemi
Hayır. Yangın vanaları, itfaiye araçlarının dolum yapabilmesi amacıyla kentin değişik kesimlerine konulan vanalar olup itfaiye araçları dışında kullanılması yasaktır.
1-) İZSU ekipleri tarafından yapılan çalışma sonrası bozulan yol ve kaldırım düzenlemesi nasıl olmaktadır?
İZSU ekipleri tarafından yapılan her tamir ve bakım çalışmasının akabinde, bozulan zemin ile ilgili bilgiler (iş emirleri), AYKOME (Altyapı Koordinasyon Merkezi)’ne bildirilmekte ve bozulan zemin ile ilgili müdahale İZBETON A.Ş. tarafından yapılmaktadır.
2-) İZSU konut ve işyerlerindeki depolara müdahale eder mi?
Hayır. Abonelerimize, apartmanlara, sitelere veya tesislere ait su depolarının kullanım ve bakım sorumluluğu İZSU’ya ait değildir.