Depo dezenfeksiyonları bilgi föyü
DEPO DEZENFEKSİYONLARI BİLGİ FÖYÜ
İçme ve kullanma suyu depolanan depolar plastik, beton ve metal depolardan oluşmaktadır. Bilindiği üzere su depoları şehir şebeke suyunda oluşabilecek kesintiler sırasında kullanıma alınmakta olup kesinti olmayan sürelerde depoların içinde biriktirilen su uzun süre kullanılmamaktadır. Uzun süreler depoda bekletilen suyun içinde bulunan klor kaybolacağından burada istenmeyen mikroorganizmaların oluşumuna neden olacaktır. Busebepten depolarda bekletilen suyun belirli aralıklar ile kullanılarak depoya taze ve klorlu suyun girmesi sağlanmalıdır.
Beton ve metal depoların belirli aralıklar ile boşaltılarak bakımlarının yapılması gerekmektedir. Metal depoların iç boyaları (içme suyu için kullanılan özel boyalar) kontrol edilmeli, boyası atan kısımları varsa paslanan kısımlarının temizlenerek yeniden boyanması gereklidir. Beton depolarda ise depo iç yüzeylerinin fayans yapılması depo temizliğinin takip edilmesi açısından büyük kolaylık sağlayacaktır.
Depoların dezenfeksiyonuna yönelik yapılacak çalışmalarda ise öncelikle depoların içindeki su boşaltılır, depo içine girilerek dipte biriken kum ve miller temizlenir, depo iç yüzeylerinde varsa gerekli tamirat ve boya işlemleri tamamlanarak tüm yüzeyler yıkanır ve temizlik sırasında depo içinde biriken su dışarı tahliye edilir.
Depo içinde yapılacak tüm işlemler tamamlandıktan sonra depoya şehir şebekesinden su alınmaya başlanır ve bu arada depo dolarken deponun hacmine göre her bir ton su için piyasadan temin edilecek aktif klor miktarı % 10 olan sodyum Hypo kloritten 50 ml dökülür.Depo tam doldurulduktan sonra minimum 12 saat bekletilir, daha sonra depo içindeki su tamamen boşaltılarak şehir şebeke suyu ile tekrar doldurularak kullanıma alınır.
Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı
Laboratuvar Şube Müdürlüğü
Klorlama Birimi