Hizmet Alanımız ve Su Kaynaklarımız

Hizmet Alanımız ve Su Kaynaklarımız

Türkiye’nin üçüncü büyük ve Batı Anadolu’nun en büyük ili olan İzmir’in içme ve kullanma suyu; yeraltı su kaynaklarından (derinkuyular) ve yüzeysel su kaynaklarından (barajlar, kaynak suları) sağlanmaktadır. 

İzmir kentine su temin eden kaynaklar, su dağıtım altyapısına göre iki aşamada değerlendirilmiştir.

1. Eski İzmir metropol alanını oluşturan 11 ilçe (Çiğli, Karşıyaka, Bayraklı, Bornova, Konak, Buca, Gaziemir, Karabağlar, Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe)

Bu alanın içmesuyu dağıtım sistemi bütünleşik yapıda olup ayrık sistem değildir. Yani aşağıdaki kaynaklardan elde edilen su, değişik noktalardan kente giriş yaparak su dağıtım sisteminde birleşmektedir.


İzmir eski metropol alan 11 ilçeye su temin eden içmesuyu kaynakları

Sarıkız derinkuyuları (Manisa-Saruhanlı)
Göksu derinkuyuları (Manisa-Muradiye)
Menemen derinkuyuları (Menemen)
Çavuşköy derinkuyuları (Menemen)
Halkapınar derinkuyuları (Konak)
Pınarbaşı derinkuyuları (Bornova)
Buca ve Sarnıç derinkuyuları (Buca, Gaziemir)
Karaçam Göleti
Tahtalı barajı (Menderes)
Balçova barajı (Balçova)
Gördes barajı (Manisa-Gördes) dir.

Bu kaynaklardan üretilen su isale hatları ile kente iletilmekte, Halkapınar 55000 m³ depo, Poligon depo, Görece Arıtma depo, Cumhuriyet depoları ile denge kurularak 0-50 metre kotundaki tüm bölgelere dağıtılmaktadır. Terfi pompa istasyonları ve depolar vasıtasıyla 50-100 metre, 100-150 metre ve üstü kotlara aktarılmaktadır.

2. 5216 ve 6360 sayılı yasalar ile hizmet alanına dahil olan 19 ilçe (Dikili, Bergama, Kınık, Aliağa, Foça, Menemen, Kemalpaşa, Bayındır, Beydağ, Kiraz, Ödemiş, Torbalı, Selçuk, Tire, Karaburun, Çeşme, Seferihisar, Urla, Menderes)
Bu alan içerisinde yer alan her bir ilçe ve yerleşim yerinin kendi su kaynakları bulunmakta olup genel olarak; yerleşim yerleri, birbirinden bağımsız (ayrık sistem) su dağıtım altyapısına sahiptir.