Dere Bakım ve Temizlikleri

Dere Bakım ve Temizlikleri

İdaremiz sorumluluk alanı dahilindeki dere ve dere yan kollarında 2018 yılında toplam 7 yüzbin metreden fazla dere temizlik çalışması yapılmış olup; dere hidrolik akışının sağlanması için dere yatağından toplam 329 bin 700 ton malzeme dere yataklarından uzaklaştırılmıştır.



Dere Temizlik Çalışmaları
Meles Deresi Sümerbank mevkii, Meles-Arap dereleri birleşim noktası, Manda deresi, Bornova deresi, Büyükçiğli deresi, Ahırkuyu (Bostanlı) deresi, Çeşme Musalla Derelerin de sabit bariyer sistemi ile Buca Kozağaç deresi, Karakoç (Seferihisar) ve Azmak (Menderes) derelerinde ise çit tipi bariyer sistemi ile derelere atılan evsel çöplerin (yüzeysel kirleticilerin) denize taşınımı engellenerek olası deniz kirliliği önlenmektedir.  Bariyer sistemleri sayesinde 2018 yılı boyunca toplam 807,35 ton evsel atığın denize ulaşması engellenmiştir.



Sabit Bariyer Sistemi
İzmir Körfezi'ni besleyen ana derelerden Meles Deresi'nde özellikle yaz aylarında artan sıcaklıkların dere tabanında biriken malzemelerde koku yaratmaması için dere tabanında gerçekleştirilen temizlik çalışmaları kapsamında; özellikle yaz aylarında artan sıcaklıkların etkisiyle dere tabanında biriken malzemelerin neden olduğu koku sorununu ortadan kaldırmak amacıyla, mansap kesimine doğru temizlik çalışmaları yapılmıştır. Temizlik çalışmaları kapsamında toplam 62.810 ton malzeme dere yatağından alınmıştır.


   
Meles ve  Arap Deresi Temizlik çalışmaları
Manda Deresinde 3. sanayi çıkışı ve Bayraklı Adliye arasında; 2018 yılında bugüne kadar köprü altındaki yüksekliğin yetersiz olması ve tabanın beton olmaması nedeniyle temizlik için girilemeyen alanda; 110 metre mesafede yaklaşık 3 metre malzeme tabandan çıkarılarak, 1308 m2 alanının tabanı betonlanmıştır.
   
Manda Deresi zemin iyileştirme çalışmaları
Kemalpaşa ilçesi Halil beyli mahallesi mevkii Z Ahmet Dereside toplam 1500 metrelik kesiminde yapılan temizlik ve yatak iyileştirmesi çalışmalarında toplam 2133 ton malzeme çıkarılmış ve 468 metrelik alanda taş baskı yapılarak derenin hidrolik akışı büyük ölçüde rahatlatılmıştır.

        
   
Torbalı ilçesi Seki Köy mevkii Küp Dereside toplam 1400 metrelik kesiminde yapılan temizlik ve yatak iyileştirmesi çalışmalarında toplam 450 ton malzeme çıkarılarak derenin hidrolik akışı büyük ölçüde rahatlatılmıştır.
   
Menemen ilçesi Azapkan Dereside toplam 200 m taş baskı ile duvar yapılarak derenin hidrolik akışı büyük ölçüde rahatlatılmıştır.

Menemen ilçesi Allı Köprü Dereside toplam 1300 metrelik kesiminde yapılan temizlik ve yatak iyileştirmesi çalışmalarında toplam 400 ton malzeme çıkarılarak derenin hidrolik akışı büyük ölçüde rahatlatılmıştır.

    
   
Manda, Meles ve Arap derelerinin Körfez’e açılan ağızları ve deniz çıkış ağızlarının tıkandığı Menderes’teki Tahtalı ve Azmak derelerinin yanı sıra, geniş kesite sahip olan ve bu nedenle karadan iş makinesi ile dip temizliğinde sıkıntı yaşanan derelerin ulaşılamayan bölümlerinde temizlik çalışmalarını kolaylıkla yapabilmek amacıyla “Yüzer-Gezer” olarak adlandırılan, palet sistemi ile karada, yüzdürücü ekipmanları ile ise suda hareket edebilen, Türkiye’de ilk kez İzmir’de kullanılmaya başlanılan amfibik iş makinesi ile çalışmalar İdaremiz tarafından sürdürülmektedir.


 
Amfibik (yüzergezer) iş makinelerimiz
Sığ derinliklerde hareket edebilen, güçlü emme ve iletme pompaları, kırma, parçalama, kesme gibi özellikleri sayesinde dere tabanlarında ve yanlarında yer alan kargı, ot, çöp ve katı malzemeleri alabilen bu aracın gelmesi ile çalışmalarımız hız kazanmış, böylelikle hem zamandan hem de iş gücünden tasarruf sağlanmıştır.


Derelerde Ölçüm ve İzlemeler
İzmir Körfezi’ne boşalan derelerdeki akıntı değişimlerini ve katı madde yükünü gerçek zamanlı takip etmek, derelerin akış karakteristiklerini izleyerek,  yağış dönemlerinde olası taşkın risklerinin önüne geçmenin yanı sıra körfeze taşınan katı madde yükünü belirleyebilmek için dört akım gözlem istasyonu kurulmuştur.

Bu istasyonlarla; Meles, Manda, Ahırkuyu ve Bornova derelerinde bulunan Akım Gözlem İstasyonları'ndan debi ölçümleri gerçek zamanlı olarak izlenmeye başlanmıştır.