Haber Detay

İZSU, “Kuyu Kurumadan” çalıştayında suyun önemine dair bir kez daha farkındalık yarattı

İZSU, “Kuyu Kurumadan” çalıştayında suyun önemine dair bir kez daha farkındalık yarattı

16.08.2022

Whatsapp'da paylaş' Twitter'da paylaş Facebook'da paylaş
İZSU Genel Müdürlüğü, su kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirmek ve iklim krizine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen “Kuyu Kurumadan” su çalıştayına katılım sağladı. Kültür, Ekoloji, Çevre ve İletişim (KEÇİ) Derneği tarafından ikincisi düzenlenen çalıştay, 12 Ağustos Cuma günü Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde gerçekleşti.  

İZSU, suyun önemine ve iklim krizine farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen tüm çalışmalara destek vermeye devam ediyor.  Küçük Menderes Havzasındaki su kaynaklarının durumu, iklim krizine bağlı su krizi ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı çalıştaya, İZSU 2. Bölge İşletmeler Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı adına Çevre Yüksek Mühendisi Ebru Doğan Çalışkan ve Çevre Yüksek Mühendisi Narin Polat katılım sağladı.

“Kuyu Kurumadan” çalıştayları İzmir’in iki büyük su havzası olan Gediz ve Küçük Menderes havzalarında yer alan 5 ilçede düzenleniyor. KEÇİ Derneği öncülüğünde gerçekleşen ve sivil toplum örgütleri, sulama birlikleri, üretici kooperatifleri, akademisyenler, uzmanlar ve üreticilerin bir araya geldiği buluşmalarda su krizi ve çözüm önerileri ele alınıyor.

Çalıştayların ikinci durağı olan Selçuk ilçesindeki panelde konuşma yapan Çevre Yüksek Mühendisi Ebru Doğan Çalışkan İZSU’nun Küçük Menderes havzasında hayata geçirdiği projeleri katılımcılarla paylaştı. Çalışkan;  “İzmir genelinde bin 658 adet sondaj kuyumuz mevcut olup bu kuyulardan yüzde 60’ı Küçük Menderes bölgemizde bulunuyor. Bu bölgede ciddi kayıp kaçak çalışmaları yürütüyoruz. 2019’dan bu yana havzadaki kayıp kaçak oranlarında yüzde 30 azalma sağladık.  2019 yılında Selçuk, Menderes, Tire, Bayındır ve Torbalı’da mevcut içme suyu şebeke hatlarını yeniledik. Belevi’de içme suyu hatlarında yenileme çalışmamız bulunuyor. İdare olarak aynı zamanda alternatif su kaynakları üretmeye devam ediyoruz.” diye konuştu.

Çiftçilere müjdeli haber
Tarım ve hayvancılığın esas geçim kaynağı olduğu bölgede Bayındır Hasköy Atıksu Arıtma Tesisi’ne kurulan geri kazanım ünitesinde arıtılan evsel atık suların çiftçilere ‘’A sınıfı kalitede sulama suyu’’ olarak verilmeye başladığının da müjdesini veren Çalışkan, sulama kooperatifleri aracılığıyla çiftçilere ulaştırılan geri kazanılmış su sayesinde büyük oranda su tasarrufu sağlanacağını ifade etti.
 
Çalıştayın moderatörlüğünü KEÇİ Derneği Başkanı Baha OKAR yaparken, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Sulama Bölümü’nden Doç. Dr. Murat KILIÇ, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Hakan ÇAKICI, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nden Helil İnay KINAY ve WWF Türkiye ve Anadolu Meraları Onarıcı Tarım ve Yağmur Hasadı Proje Danışmanı Edwin CLARKE’de konuşmacılar arasındaydı.